DESIGNIRANI HRVATSKI KRALJ TOMISLAV II., VOJVODA OD SPOLETA

160,00 Kn

 

Povijest hrvatsko-talijanskih odnosa u prvoj polovici XX. st.

 

Kategorije: , .

Opis

 

Designacija talijanskog vojvode za hrvatskog kralja pod imenom Tomislava II., kojoj su 1941. kumovali Ante Pavelić i Benito Mussolini, u hrvatskoj je historiografiji ostala na margini. Malo se koji povjesničar ozbiljno bavio idejom o mogućem pretvaranju Nezavisne Države Hrvatske u monarhiju. U monografskoj studiji prof. dr. Hrvoje Matković, ekspert za Hrvatsku u 20. st., toj povijesnoj epizodi daje središnje mjesto. Ne samo kao zanimljivoj i slabo istraženoj temi, nego i kao sjecištu napetosti i prijepora u hrvatsko-talijanskim odnosima.
Vojvoda od Spoleta i Aoste iz dinastije Savoia, nesuđeni hrvatski kralj, bio je samo mali dio velikog i starog talijanskog plana za osvajanje hrvatskih teritorija. Dakako, s talijanskim je vojvodom svoje kalkulacije imala i hrvatska strana. Kako je tko prošao, uglavnom je poznato, no u ovoj se raspravi publici prvi put omogućuje cjelovit uvid u vrlo zamršene (i danas aktualne!) uzroke i više-manje očekivani ishod pokušaja ustoličenja talijanskog kneza za hrvatskog kralja.

Knjiga je ilustrirana, a završni dio donosi dokumente bitne za razumijevanje teme, među kojima i cjelovit tekst Pavelićeva pisma talijanskoj vladi 1927., iz kojeg se vidi cijena koju je Pavelić bio spreman platiti za talijansku podršku.

Ostavite nam vaše komentare.

Vaša ocjena

5 zvjezdica 0 0 %
4 zvjezdica 0 0 %
3 zvjezdica 0 0 %
2 zvjezdica 0 0 %
1 zvjezdica 0 0 %

Ocjene

Još nema ocjena.

Budite prvi koji ocjenjuju “DESIGNIRANI HRVATSKI KRALJ TOMISLAV II., VOJVODA OD SPOLETA”