IZMEĐU MAČEKA I PAVELIĆA

160,00 Kn

 

Politički portret Davida Sinčića

 

Nema na zalihi

Kategorije: , .

Opis

 

Novi pristup historiografiji pomiče istraživačko težište s glavnih na sporedne figure povijesnih procesa, koje se kapricom sudbine znaju zateći usred važnih, presudnih zbivanja. U tom se smjeru kreće i doajen našeg historiografskog kora, prof. dr. Hrvoje Matković (r. 1923. u Šibeniku), u ovoj monografiji o hrvatskom političaru, Šibenčaninu Davidu Sinčiću (1911-1949).

Kao mlad čovjek Sinčić se pridružuje HSS-u, no kad je Maček počeo paktirati s Beogradom, povezuje se s domovinskim ustašama, a u NDH-u se stavlja na raspolaganje Paveliću. Ovaj ga šalje na opasni teren Knina i okolice, u samo grotlo erupcije protiv novog stanja, postavljajući ga na vruć stolac velikog župana Župe Bribir i Sidraga. Tu se Sinčić našao u procijepu između Talijana koji glume hrvatske prijatelje, pobunjenih četnika koje štite Talijani (a kojima ponekad pomoć u hrani, opremi i oružju šalju i ustaše) i partizana pod kontrolom komunista. Kad je propao Mussolini, a Hitleru se primakao kraj, Sinčić sudjeluje u neuspjelom puču protiv Pavelićeve vlasti. Zbog toga ga je Pavelić zatvorio, a komunisti su mu 1949. zbog suradnje s Pavelićem skinuli glavu.

Knjiga je bogato ilustrirana, a u prilogu donosi autentične povijesne dokumente o tzv. ustanku 1941., o suradnji ustaša s četnicima, o pripremanju puča Lorković-Vokić…

Ostavite nam vaše komentare.

Vaša ocjena

5 zvjezdica 0 0 %
4 zvjezdica 0 0 %
3 zvjezdica 0 0 %
2 zvjezdica 0 0 %
1 zvjezdica 0 0 %

Ocjene

Još nema ocjena.

Budite prvi koji ocjenjuju “IZMEĐU MAČEKA I PAVELIĆA”