KRIŽAR ILI DUH SLOBODE

130,00 Kn

 

Pustolovno-patriotski roman o borbi ustaške gerile protiv Titove Jugoslavije neposredno nakon II. svjetskog rata

 

Nema na zalihi

Kategorije: , .

Opis

 

Rijetko se u književnosti, kao i u filmu, tematizira strana koja je u ratu izgubila, a kad je riječ o onima koji su u II. svjetskom ratu izgubili od jugopartizana, njih se uglavnom tretira ideološki isključivo, kao neljudske kreature kojima je jedini cilj zločin. Crno-bijela podjela teško da je igdje bila, u mnogočemu i ostala, tako oštra kao u hrvatskoj priči o II. svjet. ratu. Gotovo nigdje lošeg partizana i dobrog ustaše!

Pustolovno-patriotski roman Križar ili Duh slobode Nikole i Shirley Helen Štedul velika je novost, iako je prvi (i jedini) put objavljen prije 35 godina (na engleskom, u SAD-u). Tema mu je oružana borba križara (ili škripara) – ustaške gerile koja nije priznavala poraz NDH – protiv novog jugoslavenskog poretka. S jedne su strane naši dečki, a to su borci s križićem na bluzi, bivši ustaše i domobrani, koji se bore za domovinu i slobodu, a s druge pripadnici okupatorskog režima. Uloge su zamijenjene, što je literarno svježe, a politički provokativno. Dobri su momci križari, a loši Titovi vojnici i milicajci! Da u romanu nema ničeg drugog, bilo bi dovoljno da se Križara nazove inovativnim i privlačnim. Ali roman ima i druge adute, a to su živi likovi, vješta naracija, radnja puna akcijskih prizora, zanimljiv socijalni ambijent ratne Hrvatske i poslijeratne Hercegovine… ukratko: napetost pustolovine i vatreni patriotizam.

Roman Križar ili Duh slobode nastao je kao plod razgovora s ljudima koji su nakon II. svjetskog rata sudjelovali u pokretu otpora poznatom pod imenom KRIŽARI, kao i s brojnim drugim osobama koje su s križarima bile u rodbinskim vezama ili su im pomagale. Bilješke za knjigu autori su počeli prikupljati u Njemačkoj 1973., a na rukopisu romana radili su u Škotskoj, u slobodno vrijeme, od 1974. do 1976. Objavljen je u jesen 1978. u Chicagu, na engleskom jeziku. Na hrvatski su ga preveli Hrvoje Lorković i N. Štedul. Priča se dobrim dijelom zasniva na stvarnim događajima i ponajprije je bila namijenjena drugoj generaciji hrvatskih iseljenika u Americi i drugdje gdje se govori engleski.

Ostavite nam vaše komentare.

Vaša ocjena

5 zvjezdica 0 0 %
4 zvjezdica 0 0 %
3 zvjezdica 0 0 %
2 zvjezdica 0 0 %
1 zvjezdica 0 0 %

Ocjene

Još nema ocjena.

Budite prvi koji ocjenjuju “KRIŽAR ILI DUH SLOBODE”