LAŽNI ANTIFAŠISTI UBILI SU VJESNIK

100,00 Kn

 

 

Kategorije: , .

Opis

 

Autorica je insajder i sudjelovala je kao predsjednica novinarske sindikalne podružnice u pokušajima očuvanja Vjesnika. Na žalost, neuspješno, a rezidue tog neuspjeha i danas se pomaljaju medijskom scenom.
Knjiga je i roman s ključem. Otkriva se koji su glavni politički akteri i što je još važnije, na koji način, sudjelovali u odlučivanju o Vjesniku koji je u mandatu “Kukuriku koalicije” doživio svoj krah. Opisane su konkretne situacije u kojima su Milanović, Linić, Čačić, Andrea Zlatar-Violić… donosili odluke koje su bile fatalne za Vjesnikove zaposlenike i sam list.
Citat iz knjige: “Cupkajući po debelom snijegu, stigli smo u Ministarstvo financija. Linić nas je lijepo primio. Posjeo nas je u svom kabinetu.Poredani kao na traci za dugoljastim stolom, s nestrpljenjem smo čekali što će nam potpredsjednik Vlade reći. Linić nije bio sam. Predstavio nam je svog zamjenika, debeljuškastog, malo pogrbljenog Lorisa Malovca. On je sjeo za stol s tekicom i penkalom u ruci, a njegova uloga je bila da bude zapisničar. Malovac je bio posve neprimjetan. Nije progovorio niti jednu jedinu riječ za vrijeme našeg dvosatnog ili trosatnog razgovora. Nitko ne bi rekao da je on prvi Linićev suradnik jer je djelovao kao službenik čija je jedina zadaća da bilježi tijek sastanka. Neobično, jer se Malovac poslije probio i napravio solidnu ministarsku karijeru nakon što je Milanović politički smaknuo njegovog šefa Linića.”
U knjizi je zastupljena cijela galerija likova iz sindikata, medija… koji su prikazani na pomalo humorističan način. Autorica ih prikazuje na pomalo uvrnut način, kao likove od krvi i mesa kojima ništa ljudsko nije strano. Autorica ne štedi ni sebe ni svoje bližnje u opisima stvarnih situacija.
Knjiga raskrinkava koji su političari “Kukuriku koalicije” najviše šutirali Vjesnik i njegovu redakciju, ne želeći prihvatiti ni jedan prijedlog za očuvanje lista, iako su  ti prijedlozi, kako ih iznosi autorica, bili itekako utemeljeni i realistični. Knjiga je protkana i naivnošću sindikalne povjerenice koja se ne može načuditi zbog čega se prijedlozi „jasni kao dan“ ne žele čak ni razmotriti. U pokušajima pronalaska odgovora na tu enigmu, čini joj se da iza svega stoji klasnična hrvatska privatizacijska priča i gramzljivi pokušaj ovladavanja Vjesnikovim nekretninama u vrijednosti najmanje 60 milijuna eura. U priču je upletena i lažna obitelj Frankopan, koja bez novca pokušava preuzeti Vjesnik. No, na sreću, njihov nasrtaj bio je neuspješan.
Priči o Vjesniku još nije kraj. Pomalo sablasan Vjesnikov neboder i dalje stoji na Slavonskoj aveniji u Zagrebu i tek se čeka što će sadašnja politička garnitura učiniti s tim nekretninama. Prodati, pokloniti? Epilog je sad u njihovim rukama.
Biljana Bašić dugogodišnja je novinarka i pisala je za niz medija – u Poletu, Danasu, Vjesniku u srijedu, Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, Vjesniku…, prateći političke, a najviše pravosudne teme. U Vjesniku je provela 14 godina, do gašenja lista 2012. godine. Predgovor knjizi napisao je Željko Peratović.

Ostavite nam vaše komentare.

Vaša ocjena

5 zvjezdica 0 0 %
4 zvjezdica 0 0 %
3 zvjezdica 0 0 %
2 zvjezdica 0 0 %
1 zvjezdica 0 0 %

Ocjene

Još nema ocjena.

Budite prvi koji ocjenjuju “LAŽNI ANTIFAŠISTI UBILI SU VJESNIK”