Akcija!

VELIKI RAT NA JADRANU 1914. – 1918.

5.00 out of 5 based on 1 customer rating
(1 customer review )

199,90 Kn 159,92 Kn

Kategorije: , .

Opis

Pomorske operacije na Jadranu u doba Prvoga svjetskog rata na hrvatskom govornom području do sada nisu bile objektivno ni opširno opisivane, premda o njima postoji vrlo opsežna i relativno objektivna literatura na stranim jezicima, a same pomorske operacije zbivale su se praktički pred kućnim vratima. Jedan od razloga bila je činjenica, da se Hrvatska u tom ratu (također) nalazila na strani gubitnika, a jugoslavenski povjesničari nisu mogli ili htjeli pisati objektivno o djelima bivše „protivničke“ austrougarske mornarice, niti hvaliti djelovanja stvarnih protivnika, a poslije saveznika Francuza i Engleza, kao ni „vjekovnih“ protivnika Talijana. Tako je cijela priča prije 1941. godine pala u zaborav, a poslije 1945. ponovno su se opisivala samo „nedjela klasnih i narodnih neprijatelja“, što je nespojivo s objektivnim prikazom zbivanja.
Knjiga već poznatog autora Zvonimira Freivogela opisuje zbivanja na Jadranu, ali i šire, u razdoblju od izbijanja Prvoga svjetskog rata u ljetu 1914. sve do samog kraja u studenome 1918. godine. Prikazan je i nastanak i razvoj austrougarske ratne mornarice, njezina sredstva, organizacija i djelovanja, kao i veličina te organizacija protivničkih mornarica na Jadranskom i Sredozemnom moru. Za razliku od Drugoga svjetskog rata, kojeg su na Jadranu vodile lake, a često i improvizirane snage sila Osovine protiv također improviziranih partizanskih pomorskih odreda, ali i protiv lakih snaga Saveznika (motornih torpiljarki i topovnjača, ali ponekad i razarača), u doba Prvoga svjetskog rata na Jadranskom moru su u akciju, osim krstarica, razarača, torpiljarki i podmornica, u nekoliko navrata isplovljavale i bojne flote s teškim bojnim brodovima i oklopnim krstašima. Rat je također vođen i u zraku, jer su obje strane raspolagale brojnim hidroplanima, a Antanta i zračnim brodovima.
Knjiga je bogato ilustrirana, a raspolaže i nizom tablica s popisima brodova te podacima nekih zrakoplova koji su sudjelovali u ratu. Popis literature na kraju omogućava traženje dodatnih podataka o zbivanjima od 1914. do 1918. te o brodovima koji su u njima sudjelovali. Tim dijelom djelomice se zatvara pukotina našeg znanja o tom bitnom dijelu naše pomorske povijesti.

Ostavite nam vaše komentare.

Vaša ocjena

Rated 5.00 out of 5 stars
1 ocjena
5 zvjezdica 1 100 %
4 zvjezdica 0 0 %
3 zvjezdica 0 0 %
2 zvjezdica 0 0 %
1 zvjezdica 0 0 %

1 review for VELIKI RAT NA JADRANU 1914. – 1918.

  1. 5 out of 5

    5 zvijezdica Izvrsno.

Add a review