GLUHO KOLO

Komentari, kritike, glose, polemike i pamfleti s detaljnim imenskim i predmetnim kazalom

Cijena: 21.24 €

Autor: Josip Pavičić

Broj stranica: 640

Uvez: meki

Format: 12 x 20

Nakladnik: Naklada P. I. P. Pavičić

O knjizi

Nova knjiga Naklade Pavičić, Gluho kolo, papreno je kritičko-polemičko štivo o zbilji i politici suvremene Hrvatske. Tema je u njoj mnogo, no glavna je pogubna nespremnost političkih elita da okupe (i da se oslone na) sve sastavnice hrvatskog povijesnog iskustva. U polazištu joj je protivljenje isključivanju bilo koga, ali i zauzimanje za čist račun sa svima! Smeta joj bolesna kolebljivost u društvenim poslovima, a sve za što se zauzima svodi se na dva NE i jedno DA: NE jugoslavenskoj Hrvatskoj, NE proustaškoj Hrvatskoj, DA jedinoj Republici Hrvatskoj!

Gluho kolo pleše se bez glazbene pratnje. Svedeno je na ritmizirani pokret, a čuje se samo zvuk plesnih koraka, disanje plesača, šum nošnje i zveka metalnih ukrasa. Sve je stegnuto na bitno i skladno. Takvo nastoji biti i Pavičićevo Gluho kolo: bitno i skladno. U njemu je važno što, ali ikako. Nekima će se svidjeti, nekima ne, no bit će vrlo malo onih koji će kolovođi zanijekati vještinu sažetog izlaganja, smirenost u pristupu, argumentiranost i polemičnost. Sam autor Gluho kolo smatra svojom najvažnijom knjigom.

Kolo je namijenjeno svim štovateljima britkog štiva, koje zanima hrvatska zbilja i njezini ne/skriveni akteri. Ishodište mu je u Pavičićevoj kolumni „Hrvatska gibanica“ iz Večernjeg lista. Ima 345 poglavlja i potpuno imensko i detaljno predmetno kazalo iz kojeg se vidi gdje se, o komu i o čemu govori.

Knjigu je sastavio sam autor, ali ne mehanički, nego tako da tekstovi u njoj dobivaju novi kontekst, a s njim i nova značenja. Unesene su bilješke, objašnjenja, odgovori na reakcije, tumačenje razloga. Što znači da Gluho kolo nije tek zbornik već objavljenih tekstova, nego i cjelovita slika društvenih zbivanja i vremena s početka XXI. st. iz vizure jednog autora.

Josip Pavičić, pisac i nakladnik, rođen je 1944. u Bjelovaru, od 1962. živi u Zagrebu, u kojem je završio novinarsku školu i filozofiju. Od 1964. do 1991. radio je – najviše kao kazališni i književni kritičar i kolumnist – u hrvatskim novinama, a devedesetih je devet godina bio lektor hrvatskog jezika na sveučilištima u Mađarskoj i Austriji. Od 1993. glavni je urednik Naklade Pavičić. Objavio je trinaest knjiga.