IDI, POSTAVI STRAŽARA

Cijena: 129.00 kn

Autor: Harper Lee

Broj stranica: 290

Uvez: tvrdi

Nakladnik: Znanje

O knjizi

IDI, POSTAVI STRAŽARA KNJIŽEVNA JE SENZACIJA ZA SVE LJUBITELJE KULTNOG I NAGRAĐIVANOG ROMANA HARPER LEE
U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Dvadeset šest joj je godina i vraća se iz New Yorka u svoj rodni gradić Maycomb kako bi posjetila svojeg ostarjelog oca, odvjetnika Atticusa. Naviru sjećanja na uzbudljivo i neobuzdano djetinjstvo, izranjaju likovi iz Ptice rugalice, ali Jean Louise, sada mlada žena, s naporom se nosi s turbulentnim promjenama novog vremena, s uznemirujućim istinama o svojoj obitelji, gradu i bliskim joj osobama, teško prihvaća gubitak vlastitih iluzija iz djetinjstva kao i posljedice promjena u odnosu prema crncima i ljudskim pravima koje su zahvatile američki Jug.
Idi, postavi stražara nezaboravni je roman o mudrosti, istinskoj toleranciji i strasti koji potvrđuje veličinu Ptice rugalice dodajući joj dubinu i novo značenje.
»Idi, postavi stražara dolazi nam u pravom trenutku, kao i sva važna umjetnička djela. Dolaze nam onda kad i sami ne znamo koliko su nam potrebna.« Chicago Tribune
»Glas koji smo tako dobro upoznali u knjizi Ubiti pticu rugalicu – zabavan, buntovan – ponovno se javlja u Stražaru, ogorčen i očaravajući.« Chicago Tribune
»U ovoj snažnoj, novoj priči o obitelji Finch Harper Lee otvara širok pogled u samo srce bijeloga američkog Juga i govori nam kako se riješiti idola prošlosti te zakoračiti u slobodu.« NPR’s „Code Switch“
»Stražar zadivljuje u svojoj bezvremenosti.« Washington Post

Roman Ubiti pticu rugalicu autorica je objavila davne 1960. i za njega dobila prestižnu Pulitzerovu nagradu i Predsjedničku medalju slobode. Nakon više od pola stoljeća, objavila je  nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana i time neopisivo iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost. Riječ je, zapravo, rukopisu koji je napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego je napisala roman Ubiti pticu rugalicu, ali ga nikad nije objavila. U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Istražujući kako se likovi romana Ubiti pticu rugalicu prilagođavaju turbulentnim promjenama koje se događaju tijekom 1950-ih, roman Idi, postavi stražara nesumnjivo će baciti novo svjetlo na događaje iz autoričinog prvog romana.

Harper Lee, američka spisateljica, rođena je 1926. godine u mjestu Monroeville u Alabami. Autorica je proslavljenog  romana Ubiti pticu rugalicu za koji je primila Pulitzerovu nagradu,  Predsjednikovu Medalju slobode i brojne druge književne nagrade i priznanja.
Svoj prvi roman Ubiti pticu rugalicu autorica je objavila 1960. godine. Knjiga je osvojila brojne nagrade, među njima prestižnu Pulitzerovu i Predsjedničku medalju slobode te postala klasik američke književnosti i jedan od najboljih i najljepših romana 20. stoljeća.
Nakon objavljivanja Ptice rugalice H. Lee se povukla s književne scene. Zato je to veće iznenađenje njezina nova knjiga Idi, postavi stražara. Riječ je, zapravo, o rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko godina prije Ubiti pticu rugalicu, ali ga nije objavila.