KOMUNISTIČKI MANIFEST

Cijena: 12.61 €

Autori: Friedrich Engels, Karl Marx

Broj stranica: 178

Uvez: tvrdi

Format: 10 x 14

Nakladnik: Naklada P. I. P. Pavičić

O knjizi

Komunistički manifest (u njem. izvorniku: Manifest der Kommunistischen Partei), najpoznatiji i najutjecajniji Marxov i Engelsov programatski i prevratnički spis o tome što i kako učiniti da bi se srušili buržuji i kapitalizam, uvelo besklasno društvo i na vlast doveli proleteri i komunistička partija, nikad u cijelosti nije preveden na hrvatski jezik. U vrijeme njegova nastanka u XIX. st. hrvatski su čitatelji znali njemački, a poslije su se u bezbrojnim nakladama pretiskivali srpski (i donekle kroatizirani srpski) prijevodi. U ovom se izdanju prvi put pojavljuje u hrvatskome prijevodu Nikice Mihaljevića (r. 1949. u Vukovaru), pa se današnja publika na autentičan način može informirati o samom srcu marksizma i komunizma.

Osim samog teksta Manifesta, u knjigu je uvršten i jedan od dvaju njegovih predložaka, Engelsova ‘Ispovijest komunističke vjere’, koji je napisan u obliku katekizma. Na pitanje 2: Što je cilj komunista? odgovara se: ‘Preinačiti društvo tako da svaki njegov član može potpuno slobodno razvijati i potvrđivati sve svoje sposobnosti i snage, ne narušavajući pritom temeljne pretpostavke tog društva’, dok odgovor na pitanje 3: Kako namjeravate postići taj cilj? glasi: ‘Ukidanjem privatnog vlasništva i uvođenjem zajednice dobara’. Na pitanje 6: Na koji način namjeravate pripraviti vašu zajednicu dobara? nudi se odgovor: ‘Putem prosvjećivanja i objedinjavanja proletarijata’, a na sljedeće pitanje (7): Što je proletarijat? odgovor je: ‘Proletarijat je ona klasa društva koja živi isključivo od svog rada, a ne od profita bilo kakvog kapitala…’ (prijevod B. Jurinića).
U dodatku knjizi – koju je grafički opremio slikar i ilustrator Mario Jurjević – također je i tumačenje Manifesta iz pera najboljeg hrvatskog poznavatelja marksizma, dugogodišnjeg profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta, filozofa Predraga Vranickog, koji smatra da je Manifest jedan od ‘najljepših proizvoda naučno-političke proze devetnaestog stoljeća’. A tu je i pjesma Josipa Severa ‘Sablast Europe kruži komunizmom’ (prvi put objavljena 1989.), s proročanskim stihovima: Baš raspada se sistem / Sistematski sistem se raspada / Da li sam rapsod / Tog raspada Sistema / U sumraku zapada po / Spengleru.