BIBLIJA ČOVJEČANSTVA

Cijena: 22.56 €
Cijena u Kn: 169.98 kn

Autor: JULES MICHELET

Broj stranica: 276

Uvez: tvrdi

Nakladnik: Sipar

O knjizi

U studiji Biblija čovječanstva poznati francuski povjesničar Michelet prati razvoj ljudske misli i mašte u vremenu i prostoru. U povijesnom prikazu filozofije, religije i duhovnosti euroazijskog kontinenta i kulturnoga kruga, autor povezuje daleku prošlost s vlastitom suvremenošću i s budućnošću, postavljajući pitanja koja svestrano zaokupljaju čovjeka: Odakle? Kako? Kamo? Zašto? Čemu?

Michelet djelo zaključuje pozivom na zaborav mračnoga doba srednjeg vijeka te na pronalaženje ljudskoga smisla u povijesti, na razvoj znanosti i svijesti.
“Budimo, molim vas, ljudi te rastimo u nove veličine, nevjerojatnosti čovječnosti.”
Njegova je vjera u čovječanstvo zaista duboka, možda pomalo i preoptimistična promatrano s motrišta današnjega vremena i svega što se u međuvremenu dogodilo. Ipak, srž njegove misli, one o autonomnosti čovječanstva u stvaranju ukupne vlastite povijesti, iznimno je važna. Čovječanstvo samo mora preuzeti odgovornost za svoje postupke i razvijati humanizam kako bi ponovno postalo ono što za Micheleta jest – “Odraz opće svjetske duše koja nije drugo do Pravednost i bezgranična Ljubav”.