BROTHERHOOD AND UNITY AT THE KITCHEN TABLE

Cijena: 22.30 €

Autori: Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović, Radina Vučetić

Broj stranica: 273

Uvez: meki

Format: 23.5 × 16.5 cm

Godina izdanja: 2019.

Nakladnik: Srednja Europa d.o.o.

O knjizi

Jedna od glavnih početnih pretpostavki knjige Brothehood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia je da povijest hrane nije samo povijest hrane, već povijest materijalnog života, masovne kulture, konzumerizma, potrošnje i svakodnevice.

Povijest hrane pojavljuje se kao zasebna poddisciplina unutar povijesne znanosti. Najčešće se definira kao interdisciplinarno područje koje istražuje povijest hrane i prehrane te kulturne i sociološke utjecaje hrane. Teme i istraživanja u vezi s hranom u istočnoj Europi došle su postupno u fokus znanstvenika.  Povijest hrane već je proučavana u povijesti SSSR-a i Kine, odnos između hrane i socijalističkog društva istražen je na mnogim razinama. Kada je riječ o socijalističkoj Jugoslaviji, antropolozi i povjesničari tek su se posljednjih godina počeli baviti hranom, uglavnom u zbornicima radova koji se bave svakodnevnim životom u socijalizmu.

Zbornik radova koji su uredili Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić istražuje povijest hrane u socijalističkoj Jugoslaviji.

Ruža Fotiadis je postodoktorandica i predavačica na Katedri za povijest Jugoistočne Europe na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu.

Vladimir Ivanović je postodoktorand-istraživač na Katedri za povijest Jugoistočne Europe na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu.

Radina Vučetić je profesorica suvremene povijesti na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.