CZECH RELATIONS WITH NATIONS AND COUNTRIES OF SOUTHEASTERN EUROPE

Cijena: 39.15 €

Autor: Ladislav Hladky et al.

Broj stranica: 408

Uvez: tvrdi

Format: 17 x 24

Godina izdanja: 2019.

Nakladnik: Srednja Europa d.o.o.

O knjizi

Knjigu „Odnosi Čeha s narodima i zemljama jugoistočne Europe“ napisali su ugledni češki povjesničari, uredio Ladislav Hladky.

Ova kolektivna monografija, izvorno objavljena na češkom jeziku 2010 (Vztahy Čechů s národy a zeměmi jihovýchodní Evropy, Historický ústav, Praha), pruža jezgrovitu, ali sveobuhvatnu sliku kontakata i odnosa između čeških zemalja i jugoistočne Europe od srednjeg vijeka do danas. U 15 poglavlja ispituju se ne samo odnosi Čeha sa svim slavenskim zemljama regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, čehoslovačko-jugoslavenski odnosi u 1918.-1991. / 1992., Bugarska), već i odnosi s neslavenskim zemljama (Rumunjska, Moldavija, Albanija, Kosovo, Grčka, Cipar, Turska). Jedna od najvećih vrijednosti knjige jest u tome što, osim političkim i ekonomskim kontaktima, posvećuje značajnu pozornost i kulturnim kontaktima, koji su često igrali ključnu ulogu u povijesti odnosa između čeških zemalja i jugoistočne Europe.

Čitatelji će se vjerojatno iznenaditi kad pročitaju koliko je Čeha tijekom stoljeća doprinosilo kulturnom i gospodarskom boljitku jugoistočne Europe svojim različitim aktivnostima te koji su u svome znanstvenom i novinarskom radu promicali razmjenu informacija o regiji i kod kuće i u inozemstvu.

Hrvatsko izdanje knjige na engleskom jeziku objavljeno je u studenome 2019. godine