DEMOKRACIJA ZA NENORMALNE

Je li Predsjednik (ne)normalan?

Cijena: 19.90 €

Autor: Mirko Štifanić

Broj stranica: 266

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 16 x 24

Godina izdanja: 2024

Nakladnik: Despot infinitus

O knjizi

Kakva je demokracija u Hrvatskoj te u susjednim zemljama i njima sličnima? Poprima li predstavnička demokracija  neka nova, opasna odnosno destruktivna i agresivna odnosno nenormalna obilježja? Odgovore na ova i slična pitanja prof. dr. Mirko Štifanić nudi u ovoj knjizi te ističe da se radi o usponu političke i društvene kulture nenormalnosti.

Obzirom na načine ponašanja političare dijeli na: a) normalne, te b) nenormalne. Naime, političari, jedni i drugi, legalno se natječu za vlast i moć te za donošenje odluka o usmjeravanju novca i drugih odluka važnih naciju, ali i sudbinu građana. Međutim u ogledalu demokracije svi političari nisu isti. Obzirom na „uličarski“ vokabular i model agresivne odnosno nenormalne komunikacije nenormalni predstavljaju stvarnu opasnost. U biti, u javnim nastupima bacaju prašinu u oči naroda odnosno građana u cilju dobivanja glasova. Nerijetko sliče agresivnim i nasilnim uličarima, odnosno osobama koje su spremne na sve, samo ne na ono što je društveno, moralno i etički prihvatljivo odnosno – normalno.

Autor u ovoj knjizi analizira ponašanje nenormalnih političara na općinskim, gradskim i županijskim razinama, te na nacionalnoj. Pritom postavlja pitanje, je li predsjednik (ne)normalan? Obzirom na ponašanje, kome sliči?