IZBOR KRITIČARKE: KERAMIKA I STAKLO 1950. - 1999.

Cijena: 15.93 €

Autor: Marina Baričević

Broj stranica: 138

Uvez: meki

Nakladnik: In.Tri d.o.o.

O knjizi

Hrvatska povijest umjetnosti još uvijek bilježi zamjetan nedostatak stručno napisanih i kritički elaboriranih pregleda ili sinteza, kako onih što općenito obuhvaćaju cjelokupnu likovnost određenih vremenskih perioda, tako i onih u čijem se fokusu nalaze neke posve konkretne likovne tehnike odnosno discipline. U tom smislu stvaralaštvo što se realizira u keramici ili staklu – a u Hrvatskoj obje spomenite tehnike imaju itekako bogatu tradiciju s respektabilnim brojem međunarodno relevantnih autora i njihovih radova – osobito je bilo zakinuto, a jedini značajan prilog takve vrste, kada je o keramici riječ, došao je iz pera renomirane povijesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Marine Baričević (Povijest moderne keramike u Hrvatskoj, izd. 1986. i 1996.), kojim je na izrazito stručan, analitičan ali i razumljiv način spomenuta autorica upozorila kako keramika nipošto nije tek periferna likovna tehnika za kojom neki umjetnici posežu usputno i isključivo u primijenjene svrhe, već da se nedvojbeno radi o autentičnom i kreativno nadasve potentnom likovnom fenomenu.
Danas, točno dvadeset godina nakon drugog izdanja ove knjige, pred nama je rukopis od iste autorice indikativna naziva Izbor kritičarke: Keramika i staklo 1950-1999. Tijekom niza proteklih desetljeća, Marina Baričević nebrojeno se, naime, puta potvrđivala kao vrsna likovna kritičarka lucidnih opservacija te jasno artikuliranih i elaboriranih stavova. Stoga je njen izbor najznačajnijih domaćih autora što su obilježili umjetnost keramike i stakla druge polovice prošloga stoljeća itekako relevantan i zanimljiv.
U uvodnom dijelu rukopisa Izbor kritičarke: Keramika i staklo 1950-1999. autorica daje sažet povijesni pregled razvoja umjetnosti keramike i stakla u nas s mnoštvom zanimljivih informacija, jasno ukazujući na najznačajnije događaje kojima su stvoreni uvjeti za edukaciju odnosno afirmaciju brojnih umjetnika što se izražavaju u ovim likovnim disciplinama. Nakon toga uvoda slijedi poimenična obrada umjetnika, s jasnim isticanjem njihovih stvaralačkih karakteristika. Tekst nudi najvažnije biografske podatke za svakog stvaraoca, ali također i sažete interpretacije njihovih opusa. Na taj način autorica teksta ostvaruje nadasve uspješan spoj leksikonskog i analitičkog pristupa, što njezin tekst čini istodobno informativnim i autorski prepoznatljivim. Na kraju teksta Marina Baričević pridodala je i fotodokumentaciju sačinjenu od zanimljivih povijesnih fotografija.
Rukopis Izbor kritičarke: Keramika i staklo 1950-1999. prati vrlo dobro sačinjen izbor fotografija, a sam tekst napisan je stručno ali istodobno i nadasve razumljivo, pa će kao takav zasigurno biti podjednako privlačan kako struci tako i zainteresiranim laicima. Zbog svega navedenog uvjeren sam kako je ovaj rukopis vrijedan tiskanja.

Vanja Babić, likovni kritičar
voditelj Galerije Matice Hrvatske