JOSIP JELAČIĆ U PRVOJ BANSKOJ PUKOVNIJI 1841.-1848.

Cijena: 21.24 €

Autor: Kristina Milković Šarić

Broj stranica: 198

Uvez: tvrdi

Nakladnik: Plejada d.o.o.

O knjizi

Istraživanje o političkom djelovanju i pogledima Josipa Jelačića do 1848. godine, kada postaje hrvatskim banom, izazvat će posvemašnji interes naše političke i kulturne javnosti. Naime, brojna bibliografija, nastala kao rezultat velikog interesa za Jelačića kao povijesnu osobu, a koja je pritom stvorila o njemu i svojevrsni mit, usmjerena je na 1848. i 1849. godinu, vrijeme njegova banovanja. Stoga ovo djelo predstavlja značajan doprinos nacionalnoj historiografiji već zbog činjenice da je njezin interes usmjeren na dosad još gotovo neistraženo razdoblje djelovanja.

Okosnicu rada čini gotovo nepoznato izvješće Josipa Jelačića iz 1846. godine, koje se čuva u Arhivu HAZU u fondu ostavštine Josipa Jelačića i koje opisuje tadašnje stanje u Prvoj banskoj pukovniji. Iz izvješća autorica iščitava Jelačićeve političke poglede i stavove prema uređenju i budućnosti Vojne krajine kao dijela Hrvatske.

Dr. sc. Kristina Milković Šarić doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zaposlena na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.