MEMOARI IZ STAROG I NOVOG SVIJETA

Cijena: 19.91 €

Autor: Marcos grof Pejacsevich

Broj stranica: 382

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela

Format: 20.5×13,5

Godina izdanja: 2021.

Nakladnik: Srednja Europa d.o.o.

O knjizi

Godine 1942., s tek dvije godine, usred Drugoga svjetskog rata, Marcos Pejacsevich bio je prisiljen napustiti svoj dvorac u Našicama i preseliti se, najprije u Španjolsku, a potom u Argentinu. Ubrzo nakon dolaska u novu zemlju, njegov otac Petar presjekao je sve veze s bivšom domovinom. S druge strane, u Jugoslaviji je bila proglašena smrtna kazna nad članovima obitelji.

Prezime „Pejačević“ postalo je zabranjeno, a sjećanje o doprinosu ove povijesne obitelji Hrvatskoj počelo je iščezavati. Unatoč tome, Marcos se kasnije vratio u svoju zemlju više puta, kroz godine obilježene pustolovinama, hrabrošću i neraskidivom vezom s rodnom Hrvatskom.

Danas, u osamdesetoj godini života, Marcos je odlučio svoje životno iskustvo pretvoriti u biografiju.

Knjiga objedinjuje jedinstvena životna svjedočanstva i važne povijesne događaje, poput avionskog atentata na predsjednika J. D. Peróna, slijetanje čovjeka na Mjesec i Malvinskog rata. Naslov „Oíd mortales“, odgovara prvim dvjema riječima argentinske himne te se odnosi na jedno od najsloženijih životnih epizoda autora. Memoari pozivaju čitatelja da iznova upozna Hrvatsku, da zajedno s Marcosom Pejacsevichem proživi nesreće aristokratske obitelji koja se, počevši od toga da je imala sve, morala naučiti živjeti u uvjetima ekstremnih poteškoća. Njegova priča je priča o životu u egzilu, o nepokolebljivosti, i o autoru koji unatoč tome što je živio u skladu s navikama druge kulture, nije oklijevao ponovo se spojiti s kolijevkom svoje obitelji.

Biografija suvremenog Pejacsevicha, oca četvero djece i neumornog gospodarstvenika, obuhvaća mnoge detalje iz europske i latinoameričke povijesti, ali istodobno i ljubav, napetost, prijateljstvo, očaj, hrabrost i iznad svega, nepobjedivu životnu ustrajnost.

Knjigu je preveo Matija Jerković.
Predgovor knjizi napisao je Marijan Kavran.
Prijevod knjige na hrvatski rađen je istovremeno dok je pripremano argentinsko izdanje knjige na španjolskom Oid Mortales: memorias / Marcos Pejacsevich.