POSLJEDNJI DANI VITEŠTVA - KNJIGA PRVA - POČETAK RATA 1914.

Konjaničke bitke Prvoga svjetskog rata i Hrvati

Cijena: 29.90 €

Autor: Filip Katanić

Broj stranica: 323

Broj fotografija: 133

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela/u boji

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2022.

Nakladnik: Despot infinitus

O knjizi

Niz od četiri knjige pod zajedničkim naslovom „Posljednji dani viteštva – Konjaničke bitke Prvoga svjetskog rata i Hrvati“ hrvatskoj čitateljskoj publici po prvi puta donosi sustavan pregled bitaka u kojima je konjaništvo odigralo svoju posljednju ulogu na svjetskoj ratnoj sceni. Do tada neprikosnovena vojna sila, taj čudesan spoj ljudskog ratnog umijeća i konjske snage, od čijeg su topota rasnih kopita stoljećima strepile protivničke snage, s krvlju natopljenih europskih bojišta dostojanstveno odlazi u povijest.

Djelo proizašlo iz pera vrsnog poznavatelja ratnog konjaništva, vojnog povjesničara i doktoranda povijesti, Filipa Katanića, predstavlja opsežan prikaz sutona ratnog konjaništva uz naglašavanje uloge Hrvata u postrojbama austrougarskih ulana i husara. Obiljem primjera i fotografija te jasnim i jednostavnim stilom pisanja ovo djelo će zasigurno zaintrigirati ne samo znanstvenu već i širu čitateljsku publiku. U ovoj prvoj knjizi Katanić profesorskom logikom čitatelja uvodi u temu zorno mu dočaravajući povijesni razvoj ratnog konjaništva i taktike ratovanja koje zaokružuje prikazom uloge ratne konjice u početnim bitkama prvog globalnog svjetskog sukoba.

Uopće ne treba dvojiti oko toga da je ovdje riječ o iznimnom doprinosu hrvatskoj i svjetskoj historiografiji; opsežnom radu koji se ne temelji samo na mnogobrojnoj domaćoj i stranoj literaturi već i na vrlo vrijednoj arhivskoj građi koja je upravo u ovom djelu prvi puta ugledala svjetlo dana. Puno bi se toga još moglo i trebalo nahvaliti, a dokaz tim tvrdnjama, poštovani čitatelju, krije se među koricama knjige koju upravo držiš u ruci.

Izvršni urednik Danijel Tatić