SCHNELLBOOTE

Njemački brzi napadajni brodovi 1916. - 2016.

AKCIJA

Cijena: 26.53 €

Akcijska cijena: 18.57 €

Autor: Zvonimir Freivogel

Broj stranica: 224

Broj fotografija: 231

Uvez: meki

Boja knjižnog bloka: crno-bijela/u boji

Format: 23 x 28 cm

Godina izdanja: 2021.

Nakladnik: Despot infinitus

O knjizi

Njemački brzi napadajni brodovi ili brodice (Schnellboote) postojali su kao kategorija ratnih brodova cijelo stoljeće, a služili su u sastavu pet njemačkih ratnih mornarica, od carske (Kaiserliche Marine) preko Reichsmarine i Kriegsmarine, sve do zapadnonjemačke Bundesmarine i istočnonjemačke Volksmarine poslije 1945. godine. Posljednje brodice tog tipa otpisane su 2016. godine i zamijenile su ih veće korvete, kako bi obavljale slične zadaće u uskim morima i priobalnom području.

Svi ti brodovi opisani su po prvi puta na hrvatskom jeziku na jednom mjestu, nakon što se o njima vrlo malo pisalo. Posljednja takva knjiga (Torpedni čamci Bryana Coopera, prijevod engleske knjige PT boats) objavljena je još tijekom 1970-ih godina, a opisivala je općenito razvoj i djelovanje motornih torpiljarki svih zaraćenih država prije i tijekom Drugoga svjetskog rata.

Knjiga Schnellboote već poznatog autora Zvonimira Freivogela ima četiri cjeline, od uvodnog dijela koji opisuje nastanak i razvoj te kategorije ratnih brodova, preko detaljnog pregleda djelovanja brodica njemačke Kriegsmarine na svim europskim bojišnicama od 1939. do 1945. godine, sve do opisa brodova njemačke Savezne ratne mornarice (Bundesmarine) i Narodne ratne mornarice (Volksmarine). Bogato je ilustrirana s preko 200 fotografija, crteža i zemljovida, a u nizu tablica navedeni su tehnički podatci pojedinih klasa, kao i podatci o gradnji i sudbinama svih predratnih, ratnih i poslijeratnih S-Boot-a.