TRSATSKE NEDJELJNE MOLITVE

Cijena: 17.12 €

Autor: Dario Miletić

Broj stranica: 432

Uvez: meki

Format: 21

Godina izdanja: 2020.

Nakladnik: TAXI POINT

O knjizi

Najveća zasluga za ovu knjigu pripada pater Franji Jesenoviću. Kada je bio župnik na Trsatu (2000.-2008.), najprije je moju kćerku potaknuo na sviranje orgulja na nedjeljnoj misi. Kao vrstan glazbenik, dugo je i strpljivo s njome vježbao i ona je svirala na Trsatu više od 10 godina. Kako sam je vozio na tu misu i zajedno tamo dolazio sa suprugom i sinom (kojega je također pater potaknuo na ministriranje), često bih čitao nedjeljna čitanja. A potom je pater meni zadavao čitanje kratke meditacije na kraju mise, a iz knjiga patera Zvjezdana Linića. Pater Franjo bi u knjizi označio dijelove koje bih pročitao, no poslije nekog vremena osjetio sam slobodu da čitam i neke dijelove teksta koji su bili nekako “više za moju dušu”, a pater je te moje intervencije strpljivo podnosio. Poslije određenog vremena počeo sam pripremati sam te nedjeljne molitve.

 S vremenom sam uz knjige patera Zvjezdana Linića počeo koristiti i izvore iz Živog vrela, a napose bi mi bilo drago kada je autor tih tamošnjih razmatranja bio Ivan Šaško. S vremenom sam počeo koristiti i druge izvore, uglavnom s interneta. Najzad sam počeo sam razmatrati evanđelja i pisati svoje tekstove.

Kada je pater Franjo otišao na službu u Klanjec, novi župnik pater Ivan Miklenić podržao je ovaj moj rad. Ja bih sastavio meditaciju i poslao pater Ivanu mailom, no ubrzo je pater Ivan stekao povjerenje u “teološku ispravnost“ tekstova, tako da bi i sam po prvi puta čuo meditaciju kada i ostali vjernici na misi.

S vremenom me ovo pisanje sve više i više oduševljavalo. Čitav bih tjedan razmatrao tekstove sljedeće nedjelje, da bih potom mnogo misli sveo tek na nekoliko rečenica.

 Za popularizaciju ovog mog apostolata veoma je zaslužan pater Drago Ljevar. On je tekstove prvi počeo postavljati na internet, a onda su ih s njegovih stranica preuzimali mnogi drugi. Drago mi je da su ove moje tekstove tako prepoznali katolici širom svijeta, te sam bio suradnik mnogih pastoralnih listića – od Kanade do Novog Zelanda.

Ova knjiga plod je šestogodišnjeg pisanja. Prva tri godine sam iz nedjelje u nedjelju meditacije zapisivao, sljedeće tri poređivao.

Bit će mi drago pročitate li i vi katkada ova razmatranja, ove molitve, u svojoj crkvi ili svome domu.

D. Miletić