PRIČE IZ KREDENCA

Cijena: 6.37 €

Autor: Marina Baričević

Broj stranica: 48

Uvez: meki

Nakladnik: In.Tri d.o.o.

O knjizi

Autorica priča kao da pita svoje čitatelje: Štop je zapravo sudbina čovjeka? Je li to usud ili mora postojati i nešto drugo, bolje, drugačije? Marina Baričević likovna je kritičarka, publicistkinja i novinarka. Rođena je 1941. godine u Zagrebu, gdje se i školovala. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezino prvo radno mjesto bilo je mjesto urednice, komentatorice i likovne kritičarke na Radio Zagrebu gdje je uređivala emisiju „Govorimo o likovnoj kulturi“, od 1970. do 1991.
Od 1991. do 1994. bila je ravnateljica Fundacije Ivana Meštrovića u Zagrebu, Splitu i Otavicama. Od 1996. do 2006. bila je stalna vanjska suradnica i likovna kritičarka Novog lista iz Rijeke a od 1996. do 1998. godine urednica specijalnog priloga o tržištu umjetnina ART Privrednog vjesnika, Zagreb. Surađivala je u još nekoliko listova i časopisa – u Vjesniku, Oku, Radosti, i dr. Od 2006-2008 pisala o kulturi i umjetnosti u Feral Tribuneu.
Od 1983. surađuje s Leksikografskim zavodom “Miroslav Krleža” na Općoj enciklopediji, Enciklopediji hrvatske umjetnosti, Likovnoj enciklopediji Jugoslavije, Hrvatskom biografskom leksikonu.
Godine 1990. izabrana je za članicu Međunarodne akademije za keramiku u Genevi.
Godine 1997. priznat joj je status samostalne umjetnice.
Autorica je preko sto pedeset izložbi u zemlji i svijetu (Austrija Italija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Švicarska, Grčka, Slovenija, Srbija, SAD i dr.)…
Napisala je niz kritika i eseja te brojne predgovore u katalozima. Objavila je preko 20 stručnih knjiga i monografija, bila je stručna suradnica i autorica scenarija za nekoliko dokumentarnih filmova o slikarima i keramičarima. Bila je članica ili predsjedavateljica raznih likovnih odbora, komisija, umjetničkih savjeta, žirija i likovnih kolonija.