PROCES I PREOBRAŽAJ

Cijena: 13.14 €

Autor: Franz Kafka

Broj stranica: 276

Uvez: meki

Godina izdanja: 2017.

Nakladnik: Mozaik knjiga d.o.o.

O knjizi

Proces

Pa, kakvi su to ljudi? O čemu govore? Koju vlast predstavljaju? K. ipak živi u pravno uređenoj državi, posvuda je mir, svi su zakoni na snazi, pa tko se to usuđuje da ga napadne u njegovu stanu?

Preobražaj

Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirna sna, ustanovio je da se u svom krevetu pretvorio u golema kukca. Ležao je na tvrdim leđima nalik na oklop i vidio, kad je malko podignuo glavu, da ima nasvođeni smeđi trbuh podijeljen na lučne izbočine, a na vrhu trbuha jedva da mu se još drži pokrivač, samo što nije spuzao s njega. Mnogobrojne nožice, koje su prema cijelom njegovom tijelu bile dozlaboga tanke, treperile su mu bespomoćno pred očima.

Franz Kafka rodio se 3. srpnja 1883. godine u Pragu. Studirao je pravo. Početkom studija upoznaje Maxa Broda, doživotnog prijatelja koji neće ispuniti Kafi nu posljednju želju da spali sve njegove rukopise. Zahvaljujući Brodu danas imamo najznačajnija književna djela 20. stoljeća – romane Proces, Zamak i Amerika, pripovijetke PreobrazbaOsuda, cikluse Seoski liječnikUmjetnik u gladovanjuRazmišljanjeDnevnički zapisiPisma Mileni. Franz Kafka umro je od tuberkuloze, 3.lipnja 1924. godine, u sanatoriju Kierling kraj Beča, a pokopan je na židovskom groblju Strašnicama, u predgrađu Praga.